Suomalainen tango


Suomalainen tango on tanssin suuntaan hyvin etenevää, liikekieleltään rikasta tanssia, jossa pidetään hyvä läheinen parikontakti ja tunnelmallinen suhde musiikkiin. Hyvä tangotanssija osaa siten kuunnella musiikkia ja sovittaa liikekielensä siihen sen pehmeää melankolista luonnetta tulkitsevasti.
Tangon peruskurssit on koulussamme jaoteltu kolmeen tasoon 1-2-3 (yht. n. 6 tuntia). Näiden kurssien sisällöt ovat yleisesti tunnettuja tanssipaikkakäyttöön soveltuvia peruskuvioita.

Ylemmät kurssitasot ovat kauden mittaisia ryhmiä. Koulussamme ylimpiä tasoryhmiä sanotaan klubeiksi, koska niiden ideana on se, että niissä on paljon tanssimista ja että osallistuja nimenomaan saa tanssia omalla tasollaan. Luonnollisesti klubeissa on myös opetusta, ja niissä on kauden mittainen opetusohjelma. Niihin tullaan siis mukaan kauden alusta. Ylimpien tasojen tango on koulussamme rytmistä ja kuvioitua. Tarkemmat esittelyt löytyvät tältä sivulta  kurssiohjelmat-osiosta.   

Valssitango on valssimusiikkiin tanssittavaa suomalaista tangoa. Nimitämme tätä lajia tällä tavoin siksi, että tangovalssi-nimitys on vakiintunut tarkoittamaan argentiinalaista valssiversiota. Suomessakin nopea valssimusiikki sopii tanssittavaksi tangon askelin. Järjestämme lajista kausittain teemailtoja ja lyhytkursseja.

Aikataulut kesällä 2019


Alkeet

Foksin ja tangon alkeet maanantaisin lavatanssien starttikurssilla klo 18.45-20 ajalla 3.6.-17.6. (3 kertaa). Pääpaino on foksissa, mutta molempia lajeja tanssitaan. Tangossa ja foksissa on samat peruskuviot.

Tango alkeet maanantaisin lavatanssien starttikurssilla klo 18.45-20 ajalla 15.7.-22.7. (2 kertaa). 

SUOSITUS: maanantain Lavatanssit 2 -ryhmä klo 20.15-21.30 on perustanssitaitoa alkeista eteenpäin kehittävä ryhmä, jossa kaikki tangon ja foksin yhteiset kuviot eli käännökset tulevat tutuiksi. Suosittelemme, että käyt tätä ryhmää tangon lajikurssien ohessa, koska tässä ryhmässä pääset joka viikko harjoittelemaan opetettuja asioita.

Tasot 2-3

Tango 3 ke 26.6. klo 20.15-21.30 jatkuen to 27.6. samaan aikaan. 

Tango 2 torstaisin klo 18-19 ajalla 25.7.-1.8. (2 kertaa).

Tango 3 torstaisin klo 18-19 ajalla 8.8.-15.8. (2 kertaa).

Muista myös: Hidas foksi 2 & tango 3 to 25.7. klo 20.15-21.30. Hitaan foksin ja tangon yhteiset kuviot. Pohjaksi tango 3 sekä hidas foksi 2 (edellisenä päivänä eli ke 24.7. klo 20.15-21.30).

VALSSITANGO teemakurssi sunnuntaisin klo 16-17 ajalla 9.6.- 16.6. (2 kertaa). HUOM: pohjaksi tarvitaan tangon jatkokurssi.

TANGON HISTORIA, tangoilta koululla pe 16.8. klo 18-19.30. Tangon historian ja tyylien esittelyä, videoita ja kokeilua. Iltaan voi tulla katselemaan ja juttelemaan vaikka ei haluaisikaan osallistua vanhojen tangojen opetukseen. Kokeilemme vanhaa englantilaista Royal Empress Tangoa sekä argentiinalaista canyengue’ä. Kertamaksu (1 lippu).

Royal Empress Tango -jatkotunti su 18.8. klo 16-17.

Kurssiohjelmat


Suomalaisen tangon peruskursseilla (=kolme 2 tunnin tiiviskurssia) etenemme alla kuvatussa järjestyksessä, mutta sovellamme opetusohjelmaa luovasti tilanteen mukaan. Suositus on, että käyt kursseja useita kertoja, koska tanssiin tulee rutiinia vasta, kun opeteltava liikemateriaali sujuu rennosti ja automaattisesti. Alkeiskurssin kuviot ovat samoja kuin maanantai-kurssilla lavatanssien alkeisjatkossa, joten suositus on, että hankit perustanssitaitoa myös maanantain kurssilta.

Alkeiskurssi (2 x 60 min)
1. Tangon perusaskel ja tanssiasento.
2. Keinukäännös oikealle.
3. Neljänneskäännökset.

Jatkokurssi (2 x 60 min)
4. Keinukäännös vasemmalle.
5. Vasen käännös.

Kolmoskurssi (2 x 60 min)
6. Avaus ja sulkeminen eli promenadi.
7. Promenadikäännös.

Tangoklubi 1

Pistokäännökset, erilaiset promenadit, vasen käännös erilaisissa yhdistelmissä, jatkuva promenadikäännös, helpot taivutukset,  perusrytmin muuntelu kuvioissa, ym. ym.

Tangoklubi 2

Pitkät kuvioyhdistelmät, promenadien käyttö, nojat, aksentit, erilaiset taivutukset, hidastukset, tangorytmiikka, aksentit, modernin tangon uudet kuviot, akselin käytön opettelua, fraseerauksen perusteet ym. ym.

Tangoklubi 3

Fuusiotangoa, vaativia yhdistelmiä kakkosklubin materiaalia syventäen, kehonhallinnan ja akselin käytön kehittämistä, ym. ym.