Suomalainen tango


Suomalainen tango on tanssin suuntaan hyvin etenevää, liikekieleltään rikasta tanssia, jossa pidetään hyvä läheinen parikontakti ja tunnelmallinen suhde musiikkiin. Hyvä tangotanssija osaa siten kuunnella musiikkia ja sovittaa liikekielensä siihen sen pehmeää melankolista luonnetta tulkitsevasti.
Tangon peruskurssit on koulussamme jaoteltu kolmeen tasoon 1-2-3 (yht. n. 6 tuntia). Näiden kurssien sisällöt ovat yleisesti tunnettuja tanssipaikkakäyttöön soveltuvia peruskuvioita.

Ylimpiä tasoryhmiä sanotaan klubeiksi, koska niiden ideana on se, että niissä on paljon tanssimista ja että osallistuja nimenomaan saa tanssia omalla tasollaan. Ylimpien tasojen tango on koulussamme rytmistä ja kuvioitua. Tarkemmat esittelyt löytyvät tältä sivulta  kurssiohjelmat-osiosta.   

Valssitango on valssimusiikkiin tanssittavaa suomalaista tangoa. Nimitämme tätä lajia tällä tavoin siksi, että tangovalssi-nimitys on vakiintunut tarkoittamaan argentiinalaista valssiversiota. Suomessakin nopea valssimusiikki sopii tanssittavaksi tangon askelin. Järjestämme lajista kausittain teemailtoja ja lyhytkursseja.

Aikataulut syyskaudella 2019


Alkeiskurssit maanantaisin klo 19-20.15

09.09.-23.09. (3 kertaa). Tangon alkeet on siis jaksokursseina maanantain LAVATANSSIT 1 -ryhmässä. Alkeiskurssilla harjoitellaan tangon kävelyä ja kontaktointia, kuviona on keinukäännös oikealle. Kurssilla tanssitaan tangon kuviota hieman myös foksiin, koska tango ja foksi ovat perusmuodossa samankaltaisia, niiden rytmi ja peruskuviot ovat samoja.

11.11.-25.11. (3 kertaa). Tangon alkeet uudestaan.

Jatkokurssit (tasot 2-3) keskiviikkoisin klo 20.15-21.30.

23.10.-30.10 Tangon jatkokurssi (kaksi kertaa). Sisältönä vasemmat käännökset ja ns. promenadi (avaus ja sulkeminen). Jatkokurssit ovat siis jaksokursseina LAVATANSSIT 3 -ryhmässä keskiviikkoisin.

06.11.-13.11. Tango 3 (kaksi kertaa). Kolmoskurssin keskeisenä teemana on ns. promenadikäännös. Aiemmat kuviot kerrataan.

20.11. Valssitango teemailta.  Kurssi-ilta on tarkoitettu edelliset kurssit (2-3) käyneille. Sisältönä on siis tangon liikekieli valssimusiikkiin. Joissakin maissa on historiallisesti tällaisia kävelyvalsseja, esim. argentiinalainen tangovalssi ja italialainen Ligurian valssi.  

Edistyneitten ryhmät eli ns. tangoklubit

Tangoklubi 1 (taso 4). lauantaisin klo 15-16 ajalla 31.8.-30.11.  Avoin ryhmä kaikille kolmostason asiat osaaville. Ryhmä edellyttää säännöllistä osallistumista. Harjoittelemme  haasteellisempia kuvioita ja kuvioyhdistelmiä, joissa poiketaan usein myös HHNN-perusrytmistä. Ryhmä ei kokoonnu pyhäinpäivänä 2.11.

Tangoklubi 2 (taso 5) perjantaisin klo 18-19 ajalla 6.9.-27.9. sekä 8.11.-29.11.  Omapariryhmä. Syyskaudella kurssista järjestetään siis kaksi neljän kerran jaksoa. Ryhmä on tarkoitettu lauantain klubissa 1-2 vuotta harjoitelleille. Myös hitaan foksin kurssit ja hyvä osaaminen tarvitaan pohjaksi.

Tangoklubi 3 (taso 6) torstaisin klo 20.15-21.15 ajalla 19.9.-10.10. sekä 7.11.-28.11. Omapariryhmä kokeneille aktiivitanssijoille, jotka ovat harjoitelleet perjantain klubissa vähintään 2 vuotta.  Kaksi neljän kerran jaksoa.

Edistyneitten ryhmien yhteiset tunnit

Vanhat tangot teematunti torstaina 17.10. klo 20.15-21.30. Tutkaillaan hiukan, miten tangotanssi on syntynyt ja miten sitä on tanssittu. Teematunnilla siis opetellaan vanhoja tangoja, ja samalla saadaan hiukan tietoa tangon kehityksestä.

Tangoa muihin slovareihin -teemakurssi torstaisin 24.10.-31.10. klo 20.15-21.30. Kurssi on tarkoitettu kaikkien tangoklubien osallistujille. Kurssilla harjoitellaan tangon tanssimista muihin hitaisiin taustamusiikkeihin, sillä tangon liikekieltä voi soveltaa moneen. Tangoklubi 1:n osallistujien toivotaan valitsevan ryhmässään oman parin tälle kurssille. 

Kurssiohjelmat


Suomalaisen tangon peruskursseilla (=kolme 2 tunnin tiiviskurssia) etenemme alla kuvatussa järjestyksessä, mutta sovellamme opetusohjelmaa luovasti tilanteen mukaan. Suositus on, että käyt kursseja useita kertoja, koska tanssiin tulee rutiinia vasta, kun opeteltava liikemateriaali sujuu rennosti ja automaattisesti. Alkeiskurssin kuviot ovat samoja kuin maanantai-kurssilla lavatanssien alkeisjatkossa, joten suositus on, että hankit perustanssitaitoa myös maanantain kurssilta.

Alkeiskurssi (2 x 60 min)
1. Tangon perusaskel ja tanssiasento.
2. Keinukäännös oikealle.
3. Neljänneskäännökset.

Jatkokurssi (2 x 60 min)
4. Keinukäännös vasemmalle.
5. Vasen käännös.

Kolmoskurssi (2 x 60 min)
6. Avaus ja sulkeminen eli promenadi.
7. Promenadikäännös.

Tangoklubi 1

Pistokäännökset, erilaiset promenadit, vasen käännös erilaisissa yhdistelmissä, jatkuva promenadikäännös, helpot taivutukset,  perusrytmin muuntelu kuvioissa, ym. ym.

Tangoklubi 2

Pitkät kuvioyhdistelmät, promenadien käyttö, nojat, aksentit, erilaiset taivutukset, hidastukset, tangorytmiikka, aksentit, modernin tangon uudet kuviot, akselin käytön opettelua, fraseerauksen perusteet ym. ym.

Tangoklubi 3

Fuusiotangoa, vaativia yhdistelmiä kakkosklubin materiaalia syventäen, kehonhallinnan ja akselin käytön kehittämistä, ym. ym.