Suomalainen tango


Suomalainen tango on tanssin suuntaan hyvin etenevää, liikekieleltään rikasta tanssia, jossa pidetään hyvä läheinen parikontakti ja tunnelmallinen suhde musiikkiin. Hyvä tangotanssija osaa siten kuunnella musiikkia ja sovittaa liikekielensä siihen sen pehmeää melankolista luonnetta tulkitsevasti.

Tangon peruskurssit on koulussamme jaoteltu kolmeen tasoon 1-2-3 (yht. n. 6 tuntia). Näiden kurssien sisällöt ovat yleisesti tunnettuja tanssipaikkakäyttöön soveltuvia peruskuvioita.

Ylimpiä tasoryhmiä sanotaan klubeiksi, koska niiden ideana on se, että niissä on paljon tanssimista ja että osallistuja nimenomaan saa tanssia omalla tasollaan. Ylimpien tasojen tango on koulussamme rytmistä ja kuvioitua. Tarkemmat esittelyt löytyvät tältä sivulta kurssiohjelmat-osiosta.   

Valssitango on valssimusiikkiin tanssittavaa suomalaista tangoa. Nimitämme tätä lajia tällä tavoin siksi, että tangovalssi-nimitys on vakiintunut tarkoittamaan argentiinalaista valssiversiota. Suomessakin nopea valssimusiikki sopii tanssittavaksi tangon askelin. Järjestämme lajista teemailtoja ja lyhytkursseja.

AIKATAULUT KEVÄTKAUDELLA 2022


Peruskurssit

Tangon alkeet opetellaan lavatanssit 1 -ryhmässä maanantaisin klo 19-20. Seuraava kurssi alkaa 7.2.  (kaksi kertaa). Otathan huomioon, että lavatanssien alkeiskurssimme koostuu kolmesta jaksosta, jotka ovat valssi, foksi ja tango. Suosittelemme, että käyt koko kurssin, vaikka olisitkin kiinnostunut vain tangosta. Foksin ja tangon peruskuviot ovat samoja ja askelten rytmiikka sama (hidas-hidas-nopea-nopea). Koko alkeiskurssin käytyäsi (6 kertaa) voit jatkaa maanantain lavatanssit 2 -ryhmään.

Tangon ja foksin peruskuviot on jatkoa alkeiskurssin foksi- ja tangojaksoille lavatanssit 2 -ryhmässä maanantaisin klo 20.15-21.15 alkaen 14.2. Jakso toistuu useita kertoja kauden aikana, joten voit aloittaa sen silloin, kun se aikatauluusi sopii.

Tangon jatkokurssi pyörii keskiviikkoisin lavatanssit 3 -ryhmässä klo 20.15-21.15. Seuraava kurssi on 26.1.-2.2.  (2 kertaa). Kurssin sisältönä ovat vasemmat käännökset ja promenadi-askeleen käyttö (ns. avaus ja sulkeminen).

Tango 3 on jatkoa kakkoskurssille sekin keskiviikon lavatanssit 3 -ryhmässä. Kurssin keskeisenä sisältönä on ns. promenadikäännös, ja aina myös kerrataan kaikki alempien kurssitasojen kuviot.

Päivitämme tämän ja muut kevään peruskurssit tälle sivulle myöhemmin.

Kurssit edistyneille

TANGOKLUBI 1 (taso 4) lauantaisin klo 15-16 alkaen 29.1.
Avoin ryhmä myös yksin tuleville, pohjaksi tarvitaan aiempien tangokurssien (tasot 1-2-3) hyvä osaaminen. HUOM. Ryhmä on tarkoitettu säännöllistä treeniä haluaville, ja siinä on kauden mittainen ohjelma. Mukaan tullaan siis kauden alusta. Suositus on, että tangoklubi 1:ssä harjoitellaan vähintään noin 2 vuotta ennen siirtymistä seuraavalle tasolle. Ilmoittaudu ennakkoon.

TANGOKLUBI 2 (=taso 5)
Omapariryhmä säännöllistä treeniä ja oman taidon kehittämistä haluaville. Ryhmässä on kauden mittainen ohjelma. Pohjaksi tarvitaan vähintään 1-2 vuoden harjoittelu lauantain tangoklubissa ja aktiivinen kiinnostus tangotanssia kohtaan.
Ryhmä kokoontuu perjantaisin klo 18-19 alkaen 28.1. Ei tuntia talvilomaviikolla 4.3. eikä pitkäperjantaina 15.4.

TANGOKLUBI 3 (=taso 6)
Omapariryhmä tangoklubi 2:ssa vähintään 2 vuotta treenanneille perjantaisin klo 19-20.  Ryhmä on tarkoitettu niille, joille on jo kehittynyt hyvä tanssillinen motorinen sujuvuus ja kehonhallinta sekä paritanssin vaivattomuus yhteisessä työskentelyssä oman treeniparin kanssa.  Ryhmässä käytetään myös muuta kuin varsinaista tangomusiikkia tanssin toteuttamiseen, ja liikemateriaalit ovat rikkaampia kuin kävelyyn perustuvassa suomalaisessa lavatangossa.

Tangoklubi 3 pyörii jaksoissa. Ensimmäinen jakso alkaa 28.1.

Kurssiohjelmat


Suomalaisen tangon peruskursseilla etenemme alla kuvatussa järjestyksessä, mutta sovellamme opetusohjelmaa luovasti tilanteen mukaan. Suositus on, että käyt kursseja useita kertoja, koska tanssiin tulee rutiinia vasta, kun opeteltava liikemateriaali sujuu rennosti ja automaattisesti.

Alkeet (ma lavatanssit 1-ryhmässä)
1. Tangon perusaskel ja tanssiasento.
2. Keinukäännös oikealle.
Alkeisjatko (ma lavatanssit 2 -ryhmässä)
4. Neljänneskäännökset (kertaus ma-alkeitten foksi-jaksolta).
5. Vasen keinukäännös.
Tangon jatkokurssi (ke lavatanssit 3 -ryhmässä)
6. Vasen kävelykäännös.
7. Avaus ja sulkeminen eli promenadi.
Tango 3 (ke lavatanssit 3 -ryhmässä)

8. Promenadikäännös.
9. Keinuaskeleen käyttö aloituksissa ja lopetuksissa.

Tangoklubi 1 (Tango 4)
Pistokäännökset, erilaiset promenadit, vasen käännös erilaisissa yhdistelmissä, jatkuva promenadikäännös, helpot taivutukset,  perusrytmin muuntelu kuvioissa, ym.

Tangoklubi 2
Pitkät kuvioyhdistelmät, promenadien käyttö, nojat, aksentit, erilaiset taivutukset, hidastukset, tangorytmiikka, aksentit, modernin tangon uudet kuviot, akselin käytön opettelua, fraseerauksen perusteet ym.
Ohjelma vaihtelee kausittain.

Tangoklubi 3
Fuusiotangoa, vaativia yhdistelmiä kakkosklubin materiaalia syventäen, kehonhallinnan ja akselin käytön kehittämistä, avointen tanssiasentojen käyttöä ja syventäviä  tangorytmiikan tulkintoja.