Suomalainen tango


Suomalainen tango on tanssin suuntaan hyvin etenevää, liikekieleltään rikasta tanssia, jossa pidetään hyvä läheinen parikontakti ja tunnelmallinen suhde musiikkiin. Hyvä tangotanssija osaa siten kuunnella musiikkia ja sovittaa liikekielensä siihen sen pehmeää melankolista luonnetta tulkitsevasti.

Tangon peruskurssit on koulussamme jaoteltu kolmeen tasoon 1-2-3 (yht. n. 6 tuntia). Näiden kurssien sisällöt ovat yleisesti tunnettuja tanssipaikkakäyttöön soveltuvia peruskuvioita.

Ylimpiä tasoryhmiä sanotaan klubeiksi, koska niiden ideana on se, että niissä on paljon tanssimista ja että osallistuja nimenomaan saa tanssia omalla tasollaan. Ylimpien tasojen tango on koulussamme rytmistä ja kuvioitua. Tarkemmat esittelyt löytyvät tältä sivulta kurssiohjelmat-osiosta.   

Valssitango on valssimusiikkiin tanssittavaa suomalaista tangoa. Nimitämme tätä lajia tällä tavoin siksi, että tangovalssi-nimitys on vakiintunut tarkoittamaan argentiinalaista valssiversiota. Suomessakin nopea valssimusiikki sopii tanssittavaksi tangon askelin. Järjestämme lajista teemailtoja ja lyhytkursseja.

AIKATAULUT KESÄKAUDELLA 2021


Tango alkeet maanantaisin Lava 1 -ryhmässä klo 19-20 ajalla 16.8.-23.8. (2 kertaa). Ilmoittaudu ennakkoon.

Kurssit edistyneille

Tangoklubi 2-3: musiikintulkinta perjantaisin klo 19-20 ajalla 20.8.-27.8. (2 kertaa). Omapariryhmä tangoklubi 2:n ja 3:n tanssijoille. Musiikintulkintaa tangoon ja hitaaseen foksiin.

Tangoklubit (keväällä ja syksyllä)

Klubit ovat kesätauolla.

TANGOKLUBI 1 (taso 4)
Avoin ryhmä myös yksin tuleville, pohjaksi tarvitaan aiempien tangokurssien (tasot 1-2-3) hyvä osaaminen. HUOM. Ryhmä on tarkoitettu säännöllistä treeniä haluaville, ja siinä on kauden mittainen ohjelma. Mukaan tullaan siis kauden alusta. Suositus on, että tangoklubi 1:ssä harjoitellaan vähintään noin 2 vuotta ennen siirtymistä seuraavalle tasolle.

TANGOKLUBI 2 (=taso 5)
Omapariryhmä säännöllistä treeniä ja kehittymistä haluaville. Ryhmässä on kauden mittainen ohjelma.

TANGOKLUBI 3 (=taso 6)
Omapariryhmä tangoklubi 2:ssa vähintään 2 vuotta treenanneille.  Ryhmä on tarkoitettu niille, joille on jo kehittynyt yksilöinä hyvä tanssillinen motorinen sujuvuus ja kehonhallinta sekä paritanssin vaivattomuus yhteisessä työskentelyssä oman treeniparin kanssa.  Ryhmässä käytetään myös muuta kuin varsinaista tangomusiikkia tanssin toteuttamiseen.

Kurssiohjelmat


Suomalaisen tangon peruskursseilla etenemme alla kuvatussa järjestyksessä, mutta sovellamme opetusohjelmaa luovasti tilanteen mukaan. Suositus on, että käyt kursseja useita kertoja, koska tanssiin tulee rutiinia vasta, kun opeteltava liikemateriaali sujuu rennosti ja automaattisesti. Alkeiskurssin kuviot ovat samoja kuin maanantai-kurssilla lavatanssien alkeisjatkossa, joten suositus on, että hankit perustanssitaitoa myös maanantain kurssilta.

Alkeiskurssi (2 x 60 min)
1. Tangon perusaskel ja tanssiasento.
2. Keinukäännös oikealle.
3. Neljänneskäännökset.

Jatkokurssi (2 x 60 min)
4. Keinukäännös vasemmalle.
5. Vasen käännös.

Kolmoskurssi (2 x 60 min)
6. Avaus ja sulkeminen eli promenadi.
7. Promenadikäännös.

Tangoklubi 1

Pistokäännökset, erilaiset promenadit, vasen käännös erilaisissa yhdistelmissä, jatkuva promenadikäännös, helpot taivutukset,  perusrytmin muuntelu kuvioissa, ym. 

Tangoklubi 2

Pitkät kuvioyhdistelmät, promenadien käyttö, nojat, aksentit, erilaiset taivutukset, hidastukset, tangorytmiikka, aksentit, modernin tangon uudet kuviot, akselin käytön opettelua, fraseerauksen perusteet ym. 

Tangoklubi 3

Fuusiotangoa, vaativia yhdistelmiä kakkosklubin materiaalia syventäen, kehonhallinnan ja akselin käytön kehittämistä, ym.